Kaybedecekler Kulübü

Sosyal hayatımızda çok sayıda cemiyetler veya kulüpler bulunmaktadır. Kişilere ve topluma farklı katkılar sağlayan bu cemiyetlere herkes kabul edilmez. Kişilerin öz geçmişleri ve çeşitli değerlendirme soruları gündeme gelir. Kaybedecekler kulübünde ise tek ve en kritik soru; sigara içiyormusunuz? Veya siz beklenen ömrünüzden 15 yıl önce hayata ve sizi sevenlere veda etmek istiyormusunuz? Yanıtınız EVET ise doğru adrestesiniz, üyeliğiniz kabul edilecektir. Bu nasıl gerçekleşecek diyorsanız, çok basit. SİGARA içmiyorsanız düzenli olarak içeceksiniz, içiyorsanız sorun yok tam aranan üyesiniz. Kaybetmeye hazır olun.

Kulüp üyelerinin geçmişleri ve sahip oldukları özellikler de önemlidir. Buna göre kişiler çeşitli kademelerde görev alırlar. Mesela, sigaraya ilave olarak şeker hastalığı da varsa bu kişilerin bu cemiyetin yönetim kurulunda yeri hazırdır. Bunların yanısıra tansiyonu da varsa kesin başkan yardımcısı olur. Hele bir de aileden gelen asil bir genetik yatkınlığı varsa başkan olması an meselesidir. Eğer adayımız birde bayan ise bu basamakları ikişer ikişer atlar ve 15 yıl faso fiso kalır.

Bu kulübün en önemli sosyal faliyeti ise üyelerine her yerde sigara içerterek dumanlarından çevrelerindeki diğer insanların da nasiplenmelerini sağlamaktır. Çünkü sigara dumanı da içmeyen kişilerde içmiş gibi benzer etki göstermekte ve onların da ömründen de kayba neden olmaktadır.

Bazen kişiler üye oldukları kulüplere uygun olmadıklarını düşünürler ve ayrılmak isterler. Bu kulüp için kolay olmaz. Sıklıkla ayrılırken bir miktar ömür ve bir miktarda uzuv bırakarak ayrılabilmekteler. Çoğu zaman da ayrılanların bir kısmı yeniden üye olmaktadırlar.

Biz hekimlerin amacı ise bireylerin böylesi kulüplerden uzak durmalarını sağlamaktır. Çünkü bilimsel veriler net olarak sigaranın insan ömrünü ortalama 15 yıl kısalttığını göstermiştir. Birlikte tansiyon ve şeker gibi hastalıklar da varsa, söz konusu süre daha da artabilmektedir. Ayrıca sigara ile birlikte şeker, tansiyon gibi ek hastalığı bulunanlarda ani ölümler ve çeşitli komplikasyonlar artış göstermektedir. Örneğin, sigara içmeyen şeker hastasına göre, sigara içen şeker hastasında uzuv kaybı 30 misli daha fazla olmaktadır. Ayrıca bu hastalarda ani ölüm riski ise 3-4 misli artmaktadır.

Bu bilimsel verilerden yola çıkarak, lütfen kendi sağlığınız, sevenleriniz ve ülkemizin geleceği için bu klübe üye olmayınız. Eğer üye iseniz lütfen çok geç olmadan, en kısa sürede çıkmak için ne gerekiyorsa yapınız. Eğer bu yazımızla bir kişinin dahi olsa bu cemiyetten kaydını sildirebilirsek ne mutlu bize. Tozsuz, dumansız, sevdiklerinizle mutlu ve sağlıklı bir yaşam diliyorum.

Prof. Dr. İlhan Gölbaşı